Inbraakpogingen: dit is handig om te weten!

Sinds 2012 houdt de politie het aantal woninginbraken bij. Hierdoor weten we dat in veel gemeenten het aantal inbraken afneemt, vaak dankzij een betere beveiliging van panden. In enkele gemeenten, waaronder Groningen en Maastricht, is er juist een stijging van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Wat moet je weten over inbraken in woningen, bedrijfspanden en winkels, zodat je de kans verkleint dat dieven er met je bezittingen vandoor gaan?

Regio’s waar veel inbraken zijn

Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak het grootst is op donderdagen. In 2023 werd het meest ingebroken in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier werd zo’n vijftien keer per dag ingebroken. Dieven richtten zich hierbij vaker op woningen in minder dure buurten. Niet alleen de grote steden, maar ook vakantiehuizen, die juist rustig gelegen zijn, trokken vaak criminelen aan. De provincies Groningen, Overijssel en Friesland staan bovenaan het lijstje van regio’s waar inbraakpogingen het vaakst succesvol zijn. In Groningen slaagden percentueel gezien de meeste inbraken, namelijk 82%.

Populaire dagen voor inbraak

In het noorden en midden van het land zijn er met name meer pogingen tot inbraak op tweede paasdag. In het algemeen zijn bovendien de kerstdagen en kerstavond populaire dagen. Daarnaast gaan inbrekers ook in het weekend, tijdens de zomervakantie en in de carnavalsperiode vaker huizen binnen waar de bewoners afwezig zijn. Veel woninginbraken vinden niet ’s nachts plaats, maar tussen 15.00 en 17.00 uur, vaak omdat mensen op dat moment hun huis niet secuur afsluiten. Ook op Koningsdag en nieuwjaarsdag zijn er rond 12.00 uur veel inbraken.

Lees tip:  Hoe beveiliging bedrijven hun pand en personeel optimaal beschermen

Hoe schrik je inbrekers af?

Uiteraard zijn goede sloten en versterkingen van deuren en ramen heel belangrijk. Daarnaast houden dieven niet van verlichting rondom een pand. Ook de aanwezigheid van camera’s en rolluiken heeft een preventieve werking en zorgt ervoor dat dieven je woning of bedrijf mijden. Veel winkels maken bovendien gebruik van onzichtbare beveiliging, zoals bewegingssensoren en een binnensirene waarmee je inbrekers wegjaagt.

Veilig gevoel creëren

Driekwart van de mensen die wel eens met inbraak te maken heeft gehad, lijdt onder angstgevoelens. Mensen worden bijvoorbeeld in de nacht vaker wakker of voelen zich minder gerust om de deur open te doen. Dat is vaak de reden dat ze kiezen voor cameratoezicht rond hun woning. Als je het hele terrein rond je huis of bedrijfspand wil beveiligen, dan zijn hiervoor diverse camera’s verkrijgbaar, zowel voor buiten als binnen. Het geeft ook een gerust gevoel dat camerabewaking nuttig is bij het verkrijgen van schadevergoeding. Met camerabeelden heb je namelijk bewijs van de inbraak.

Bewakingscamera’s met handige functies

Met camera’s die met de nieuwste snufjes zijn uitgerust, zoals een Hikvision camera, is het mogelijk om zeer scherpe beelden van een breed gezichtsveld van je terrein te ontvangen. Met een camera die compatibel is met een app heb je overal toegang tot livebeelden. Je hoeft alleen maar de camera te verbinden met je wifinetwerk en geen kabels te trekken. Ook zijn er alarmsystemen met een bewegingssensor die je meteen een melding geven als er beweging is op je bedrijf of in je huis. Met magneetcontacten op deuren en ramen gaat er bovendien een signaal naar het alarmsysteem wanneer iemand een raam of deur opent, waarna een alarm afgaat ter afschrikking.

Lees tip:  Minder claims woningbranden in 2019, maar hogere schade per claim

Installeren van een camera

Veel mensen zien op tegen de installatie van een thuisbeveiligingssysteem of zakelijke camera. Gelukkig is het mogelijk om een camera of set van Hikvision met de hulp van een professional te installeren. Deze hulp bij het installatieproces gebeurt op afstand. Zo ben je weinig tijd en moeite kwijt en geniet je snel van alle voordelen van een camerasysteem.