FIOD-inval

Wat is een FIOD inval?

Wat is nou FIOD inval? Dit is een inval waarbij een team ook wel de TCI genoemd fraudeurs en witwassers opspoort dit team heet de team criminele inlichtingen. Dit team is gespecialiseerd in het opsporen en bestrijden van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit. Bij een FIOD inval gaat de FIOD vaak agressief te werk en het is daarom ook geen aangename inval. Ook mag de FIOD bij zo’n inval spullen in beslag nemen zoals documenten, sieraden, geld, telefoons maar ook voer en vaartuigen. Dit mag de FIOD doen omdat de spullen en het geld waarschijnlijk afkomstig is van crimineel geld of witgewassen geld. De spullen die de FIOD in beslag neemt wat daar mee gebeurt wordt bepaald door het openbaar ministerie. De spullen kunnen worden teruggegeven, verkocht, bewaard of vernietigd.

De stappen die genomen worden bij een FIOD inval?

De FIOD krijgt vaak meldingen als eerst zoekt de FIOD uit of de melding bij hun hoort. Als de melding bij hun hoort gaan ze informatie verzamelen over degene van wie de melding is gemaakt dus bijvoorbeeld de fraudeur. Daarna informeren zij de stuur en weegploeg en die beslist of de melding vervolgt wordt of niet. Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk of de verdachte strafrechtelijk wordt vervolgd. Als het onderzoeksvoorstel af is, wordt het besproken met de officier van justitie. Die beoordeeld het voorstel en bekijkt of er genoeg informatie is voor een strafrechtelijke vervolging. De officier beslist uiteindelijk of het onderzoek uitgevoerd mag worden. Als het voorstel is goedgekeurd wordt een team samengesteld die het onderzoek gaat uitvoeren. Als het onderzoek is afgerond en het proces-verbaal af is, wordt de zaak doorgegeven aan de officier van justitie. Die beslist of hij het wil vervolgen. Besluit hij de verdachte te vervolgen dan komt de zaak voor de strafrechter. Die bepaalt uiteindelijk of de verdachte schuldig is en wat de eventuele straf is.

Lees tip:  Waarom je je sloten moet verstevigen voor een veiliger huis

Volgorde van de stappen die gedaan worden bij een FIOD inval!

  • Beoordelen van de melding
  • Bekijken of het wordt vervolgd
  • Een plan van aanpak maken
  • Opzoek naar de waarheid
  • Overdragen en vervolgen

Waarom wordt er een FIOD inval gedaan?

Vaak als er een FIOD inval wordt gedaan begint het bij een melding die wordt gedaan. En die melding wordt eerst onderzocht of het klopt en of het belangrijk genoeg is voor de FIOD. Bij deze meldingen gaat het vaak om fraudeurs, witwassers en andere criminele activiteiten. Dus als de FIOD een vermoeden heeft dat er criminele activiteiten gebeuren waar een melding is gemaakt dan ondernemen zij actie. Bij een FIOD inval proberen zij meer informatie te krijgen door het in beslag nemen van documenten en andere dingen. Dus vaak wordt er een FIOD inval gedaan vanwege criminele activiteiten.

Wat gebeurt er na een FIOD inval?

Na een FIOD inval wordt er gekeken door de Officier van justitie of je schuldig bent en wat de vervolging is voor jouw overtreding en wat voor straf jij krijgt. De straf of boete die je krijgt ligt eraan hoe erg de overtreding is die jij hebt gepleegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *