Hoe beveilig ik mijn woning tegen de gevolgen van blikseminslag?

In Nederland worden jaarlijks zo’n 250.000 woningen getroffen door blikseminslag. Waar het bij de ene woning meevalt, kan in de ergste gevallen de schade enorm hoog oplopen. De schade voel je niet alleen in je portemonnee, ook op emotioneel vlak kan dit een enorme klap zijn. Er kan namelijk brand ontstaan door overbelasting, waardoor misschien wel dingen met een emotionele waarde kapot gaan. We merken dat veel mensen niet bekend zijn hoe zij hun woning kunnen beveiligen tegen bliksemschade. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips die jou kunnen helpen jouw woning te beschermen tegen de gevolgen van een blikseminslag.

Professionele beveiliging

Je kunt jouw woning beschermen tegen de gevolgen van blikseminslag door middel van professionele bliksembeveiliging. Je kunt dit op twee manieren doen, namelijk door middel van het plaatsen van een bliksemafleider en of een overspanningsafleider. Een bliksemafleider wordt op een dak geplaatst en zal de stroom via de afleider naar de aarde begeleiden. Je zit bliksemafleiders dan ook vaak bij hoge gebouwen. Een overspanningsafleider beschermt jouw woning eigenlijk voor een indirecte blikseminslag. Dus bijvoorbeeld wanneer de bliksem bij een boom inslaat. Via de leidingen in de grond kan de stroom namelijk alsnog in jouw woning terechtkomen en voor overspanning van het stroomnetwerk zorgen. De overspanningsafleider zorgt ervoor dat de elektrische overbelasting wordt afgeleid naar de aarde.  

Andere voorzorgsmaatregelen

Verder zijn er nog een aantal andere voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om jouw woning te beveiligen tegen de gevolgen van blikseminslag. Zo is het belangrijk dat je van al het elektrische apparatuur, of in ieder geval de meest belangrijke, de stekkers uit het stopcontact haalt. Leg de stekker ook niet in de buurt van het stopcontact, want dan kan de stroom alsnog overslaan op de stekker. Wanneer je de stekkers uit het stopcontact haalt, kunnen de elektrische apparaten niet beschadigen bij overspanning. Verder is het belangrijk dat je tijdens onweer nooit gaat douchen, omdat het stromende water de stroom kan geleiden. Hierdoor kun je onder stroom komen te staan.

Lees tip:  Vier maatregelen om jouw woning beter te beveiligen

Succes!

Het is enorm belangrijk dat je jouw woning voorziet van professionele bliksembeveiliging. Het aanleggen hiervan kun je niet zomaar even doen. Dit moet je door een vakman laten doen. Schakel daarom altijd de hulp in van een professional wanneer je een overspanningsbeveiliging of bliksemafleider wilt laten plaatsen. Verder hopen we dat je iets gehad hebt aan de tips in ons artikel.  

1 reactie

  1. Wij willen onze woning ook beter beveiligen tegen eventuele blikseminslag. Wellicht is een overspanningsafleider een goede maatregel. Ik ga het even navragen bij een bedrijf bij ons in de buurt dat hierin gespecialiseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *