Alarmsystemen voor in huis zijn er in alle soorten en maten. Je kunt een alarm hebben tegen inbraak, dus om inbrekers buiten de deur te houden. Afgezien van een inbraakalarm, zijn er echter ook systemen welke brand detecteren en hiervan melding maken, diefstalbeveiliging om diefstal tegen te gaan, etc. De meeste huis-tuin-en -keuken alarmsystemen zijn alleen gericht op inbraak en/of insluiping.
Hoe werkt het alarm?
Indien het systeem iets detecteert wat niet in de haak is, gaat er in veel gevallen een signaal naar een alarmcentrale. Dit wordt ook wel een meldkamer genoemd. Dit zijn in veel gevallen gewoon bedrijven. Zodra het alarmsysteem een signaal stuurt naar de meldkamer, controleren deze meestal eerst bij de geregistreerde bewoner(s) of er inderdaad sprake is van een melding. Zo hoeven ze niet voor niets uit te rukken. Zodra de melding van het alarm serieus genomen moet worden, zorgt het bedrijf ervoor dat ze zo snel mogelijk ter plaatse zijn, al dan niet met begeleiding van politie- en of brandweer.
Stil alarm of luide sirene
Als het systeem afgaat, hoeft dit niet direct zichtbaar en/of hoorbaar te zijn in het huis. Er zijn namelijk installaties welke een “stil alarm” hebben, waardoor de inbreker niet gewaarschuwd wordt maar de politie wel een melding ontvangt. Hierdoor is er natuurlijk meer kans op het pakken van de mogelijke inbreker.
Hoe activeer ik een alarm?
Vrijwel alle alarminstallaties zijn elektrisch. Hierdoor worden ze in- en uitgeschakeld met een cijfercode welke ingevoerd moet worden op het bedienpaneel van het alarmsysteem. Het bedienpaneel zit meestal aan de binnenzijde van het huis, dicht bij de slaapkamer en/of de hoofdingang (voordeur). Een installatie wordt, zoals hierboven beschreven, meestal in- en uitgeschakeld door een bedienpaneel. Er zijn echter ook alternatieve manieren om het systeem te activeren of deactiveren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een sleutel, een bepaalde badge welke uitgelezen wordt door het beveiligingssysteem, vingerafdruk of zelfs door irisherkenning. Tip: bekijk ook deze inbraakpreventie tips van Vereniging Eigen Huis.
Wanneer gaat het alarm af?
Een alarmsysteem gaat af zodra deze situaties detecteert welke niet gebruikelijk zijn. Het
systeem detecteert dit met behulp van sensoren. Deze sensoren kunnen bijvoorbeeld bij een deur of een raam geplaatst worden. Zodra de deur of het raam dan open gaat terwijl dit niet de bedoeling is, registreert de sensor dit, welke een signaal doorgeeft aan het systeem welke in huis hangt, waardoor de sirene uiteindelijk af zal gaan. Een raam of een deur zijn niet de enige plaatsen waar sensoren ingezet kunnen worden. Zo kunnen inbraaksensoren ook in de vloer worden verwerkt, waardoor waargenomen wordt wanneer iemand over een bepaald terrein loopt. Natuurlijk zijn er ook bewegingssensoren, welke een beweging detecteren en hierdoor een signaal sturen naar het alarmsysteem.
Samenvatting: wat is een alarm en hoe werkt het?
Al met al zijn de meeste beveiligingssystemen voor in huis elektrisch. De meeste alarmsystemen zijn gericht op inbraak, echter kan het systeem ook uitgebreid worden met bijvoorbeeld een brandalarm. Hierdoor wordt je ook gewaarschuwd zodra er brand in je huis is en kan er misschien nog tijdig iets aan gedaan worden. Een alarmsysteem zorgt ervoor dat je huis een stuk veiliger wordt (gevoelsmatig) en reduceert de kans op inbraak.