‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

Start campagne ‘Rookmelders redden levens’

“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte. Vandaag starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. “Belangrijk,” zegt Chantal “want al wist ik met mijn gezin nog net veilig te vluchten, de impact is tot vandaag aan toe voelbaar.”

Chantal en haar gezin werden twee jaar geleden in een keer uit hun normale leven weggerukt toen de oplader van de elektrische scooter in brand vloog en de brand oversloeg naar hun huis. Het huis brandde volledig uit en moest worden gesloopt. “Mijn man werd wakker van een harde knal en toen hij op de vide ging kijken zag hij dat er beneden brand was en riep ‘brand! Eruit!’ Ik rende direct naar mijn dochter, toen drie jaar oud. Ik probeerde haar lievelingsknuffel nog mee te nemen, maar dat is in de haast niet meer gelukt. Eenmaal buiten in de achtertuin zagen we de vlammen al boven het dak uit komen. Op dat moment sta je vol adrenaline en voel je nog geen emoties. Maar het leven wordt al snel heel complex. Je staat letterlijk op straat. We zijn in de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer verhuisd.”

Lees tip:  Alarmsysteem

Rookmelders redden levens

Dat een brand zich razendsnel ontwikkelt kan Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken, bevestigen: “Ik zie het dagelijks in mijn werk als brandonderzoeker. Dat de giftige rook bij brand dodelijk is, weten we al langer. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan, mede door het meubilair zoals je dat in de meeste woningen ziet. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie* toont aan dat zelfs een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Zeer verontrustend. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.”

Wettelijke verplichting

Afgelopen april mocht Chantal met haar gezin na twee jaar in hun herbouwde huis trekken: “Ik ben nu veel meer bezig met brand. Bang om het nog een keer mee te maken. We hebben in het nieuwe huis twee extra trappen laten maken als vluchtroutes en we hebben gekoppelde rookmelders opgehangen. Zo’n brand gun je je ergste vijand niet.” Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Ebus: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die 10 jaar meegaat. Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast lagen. Op de website rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.” 

Lees tip:  Afzetpaaltjes: Waarom zou je ze aanschaffen?

Ebus adviseert niet alleen op de gangen, maar ook in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen: “We zien in het onderzoek van de Brandweeracademie hoe onvoorspelbaar de giftige rook zich door je huis kan verspreiden. Het komt vanuit de brandruimte via de stopcontacten en kabelgoten andere kamers binnen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten.”

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken. 

*Rookverspreiding in woongebouwen, Brandweeracademie/Instituut Fysieke Veiligheid, 2020



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *